E-handelslösning för B2B

e-handelE-handel mellan företag förväntas av kunder fungera på samma sätt som inom B2C, men lösningarna har varit simpla under relativt lång tid. Idag har läget förändrats i takt med att flera e-handelsplattformar har förbättrats med nya funktioner. Att kunna sköta produktinformation, kampanjer och beställningar på ett och samma ställe med kopplingar mot CRM och affärssystem öppnar upp för snabb och smidig e-handel.

För att få ett modernt e-handelssystem att lyckas bör moduler för kundhantering med stöd för mängdrabatter och andra funktioner för kundlojalitet finnas med, som individuella prislistor. Stora kostnadsbesparingar och vinster kan göras genom att låta företagskunderna beställa direkt från kundportalen istället för att tvingas genomgå en traditionell beställningsprocess via telefon.

Genom att kombinera både B2C och B2B kan exempelvis återförsäljare se sin specifika information för produkterna medan vanliga privatkonsumenter ser sin del på den publika webben. För större inköp är det bra att låta kunderna spara sina varukorgar så att de kan fortsätta på beställningen vid ett senare tillfälle. Det bör också vara möjligt att genomföra beställningar med flera mottagare på en uppdelad order.

En e-handelslösning bör också ha ordentligt stöd för kampanjer. Detta kan se olika ut beroende på vilket CMS som ligger i grunden. Att snabbt kunna få ut kampanjinformation i samtliga kanaler (omni-kanal) är idag ett måste för att ligga före konkurrenter.

Den mobila försäljningen inom främst B2C är på kraftig uppgång och beräknas gå förbi inköp via vanlig dator snart. Samma utveckling förväntas ske inom B2B, även om vi inte riktigt är där än. För en modern e-handelswebbplats är därför responsiv design ett krav för att stödja surfplattor och mobiler.

Nystartade e-handelsplatser behöver också ett pågående optimeringsarbete för sökord, konverteringsoptimering och webbanalys över hur kunderna interagerar på webbplatsen för att hitta förbättringar att genomföra.

Dyrare e-handelsplattformar som EPiServer kommer med licenskostnad. För företag med stora resurser kan det vara värt att lägga lite extra för att få den plattform man vill arbeta med, men för de flesta mindre företag är det bättra att lägga pengarna på utvecklingstimmar för att få exakt den funktionalitet man behöver samt integrationer mot organisationens affärssystem.

Vid valet av utvecklingspartner för e-handelsplatsen bör helhetsaspekten tas i beaktning. Denna sträcker sig från tekniska lösningar, till marknadsföring, design och övergripande strategi. Därtill bör erfarenhet från tidigare projekt finnas med. För att lära sig mer om e-handel på webben finns resurser som bland annat ehandel.se.

Kika gärna in på e-handelslösningar från Toxic för komplett systemintegrering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *